koleda

koleda

сряда, 4 декември 2013 г.

Торта с рикота и круши



         Тя е семпла торта - изключително популярна в Италия, непретенциозна като изпълнение, с деликатен и много приятен вкус. Съставена е от два блата на лешникова основа, сиропирани деликатно с ликьор Лимончело, помежду им с лек крем от рикота и круши-;).
         Рецептата е универсална, за база избрах да ми служи тази : http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=180421  Промених количествата, както и част от изпълнението, т.е. фактически ползвах само линията-;).

         Необходими продукти за всеки един от блатовете:
  • 150 гр. печени лешници
  • 120 гр. захар
  • 60 гр. брашно
  • 2 яйца
  • 60 гр. масло
         За крема: 
  • 500 гр. рикота
  • 3 -4 сладки круши / зависи от големината/ 
  • пол. лимон
  • 120 гр. захар
  • 250 гр. животинска охладена неподсладена сметана/ при липса - обикновена сладкарска/
  • лъжичка ликьор 
          За сиропа : 
  • Равни части ликьор Лимончело и вода 
           За деморация:
  • сиропирана в 250 мл. вода и 200 гр. захар круша
  • пудра захар
           Начин на приготвяне: 

           Крушите се измиват, обелват и нарязват. Слагат се, да се задушат на котлона в тенджерка с бучка масло, лъжица захар и лимоновия сок. Отстраняват се в момента, в който започнат да омекват. Охлаждат се.



           В купа се объркват рикотата и захарта, добавят се крушите. Сметаната се разбива и се прибавя и тя и с дървена лъжица се разбърква внимателно до получаване на гладък крем, които
се прибира в хладилник.



           Лешниците се смилат и се смесват с брашното. Маслото се разтопява и се оставя, да се охлади. Яйцата и захарта се разбиват с миксер много добре в продължение на поне 15 минути. Трябва да се получи така гъст крем, че да могат да се изписват буквички върху сместа, които да остават за кратко. Прибавят се лешниците с брашното и с дървена лъжица се обърква до гладко много внимателно с движения отдолу - нагоре. Накрая се добавя и маслото и отново внимателно се разбърква.


            Сместа се изсипва във форма за печене / моята 26 см/ , предварително намазана с масло и набрашнена.


            Пече се на 180 гр. за 10 минути.



             По същия начин се приготвя и втория блат.
             В подходящ поднос се слага единият блат, който леко се сиропира с четчица. . Облича се със специален сладкарски ринг за оформяне/  с какъвто аз не разполагам и затова оформям с
 ринга  на формичка за печене/. Изсипва се кремът и се изглажда.



             Вторият блат се сиропира и от сиропираната страна се слага внимателно върху крема.



             Прибира се в хладилник за поне два часа/ аз не ги дочаках/ , след което се декорира пожелание.

                                      




2 коментара:

  1. Тортата изглежда страхотно Нина!Непременно ще я направя!Поздрави-Галя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Галя! Хайде, чакам с нетърпение отзивите , а и ще помагам , ако има нужда - питай , аз съм насреща-;). Поздрави-;).

      Изтриване