koleda

koleda

четвъртък, 19 декември 2013 г.

Хлебчета с капки шоколад - италианските pangoccioli


              Тези семпли и  мекички като дунапренчета сладки хлебчета са любима закуска на малки, големи и още по - големи италианци -;)), предлагани на пазара от " Mulino bianco" и превърнали се във времето един от емблематичните артикули на марката. Рецептата ми за домашно приготвени е  някакъв микс от оригиналната и многото импровизаций, изчетени в нета и сведена максимално до елементарното, а не със " стотици" ненужни действия-;).

             Необходими продукти:

  • 500 гр. бяло брашно 
  • 200 мл. топло мляко
  • 12 гр. прясна мая
  • 2 яйца / 1 жълтък за намазване/ 
  • 100 гр. захар
  • 3 супени лъжици олио
  • 30 гр. масло 
  • 1 лъжица мед
  • щипка сол
  • пакетче ванилия
  • 100 гр. шоколад на капки
            Начин на приготвяне:

            Маята и захарта се разтварят в топлото прясно мляко и се изчаква за кратко да се активира. Добавят се останалите продукти без маслото и брашното на части, първо обърквайки енергично с пръсти и после омесвайки до много меко, но не лепкаво тесто. В този момент се добавя маслото към тестото и отново енергично и продължително се меси до меко и еластично тесто ./ В началото му се нарушава много структурата, става изключително лепкаво, но с месенето постепенно си става гладко и много пухкаво-;)/. Покрива се и се оставя на топло да втасва, докато се удвои.


            Към втасалото вече тесто се прибавят шоколадовите капки и се примесва с тях.


            Разделя се на топчета, които се оформят на овални хлебчета/ моите 9 и по - големички в случая, понеже ми се изяждат така или иначе с апетит и не винаги им се старая, но оригиналните са почти наполовина на тези-;)/, които се редят в тавичка, покрита с хартия за печене.


           Оставят се да втасат около 1 час и половина , след което се мажат с прясно мляко.


           Пекат се на 180 гр. / аз в незагрята фурна/ .





Няма коментари:

Публикуване на коментар