koleda

koleda

вторник, 31 декември 2013 г.

Маслен пай тирамису'




         Ами, избрах този  много популярен в момента в Италия десерт за домашно приготвен в Новогодишната нощ...Две в едно - любимите маслен пай и тирамису'-;)).

         Необходими продукти за маслената основа:


  • 350 гр. брашно
  • 150 гр. масло
  • 120 гр. захар
  • 1 яйце и 1 жълтък
  • кората на един лимон
  • равна лъжичка баакпулвер 

          И още:
  • 3 пълни лъжици крем Нутела
  • 12 бр. бишкоти савоярди
  • 500 гр. маскарпоне
  • 200 гр. сладкарска сметана
  • 40 гр. пудра захар
  • 150 - 200 мл. силно кафе
  • 2 лъжички ром
  • горчиво какао за поръсване

          Начин на приготвяне: 


           Маскарпонето се разбива с пудрата захар с помоща на миксер, наливайки на части сметаната. Получава се пухкав гъст крем, който се прибира в хладилник.


          От посочените продукти за основата се замесва меко и гладко тесто , което се увива в кухненски найлон и се прибира в хладилни за около час , за да се стегне. Минало това време се разточва на кръгла кора върху нартия за печене с диаметър малко по - голям от този на тавичката, в която ще се пече. Сега се премества в тавичката , изглажда се и се оформя висок борд. Така се слага отново в хладилник/ трябва да е много добре изстинала преди да се сложи да се пече/. Надупчват се хубаво с вилица и се пече в загрята фурна на 180 гр.. За да си запази максимално формата при печене, вариант е също, след като се надупчи , да се покрие с хартия за печене и върху нея да се изсипятсурови боб, леща или нахут. Така се запича за около 15 минути, след което се отстраняват и се доопича до приятен загар.
          Още топла се намазва с крем Нутела и се покрива в потопените в кафето с ром бишкоти.

          Отгоре се разпределя крема / аз с поша/ и се поръсва с какаото. 

       


Забележка: Парченце ще отрежа в последния час на тази или в първия на новата 2014 година-;). До тогава!


Честита 2014 година! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар