koleda

koleda

вторник, 10 декември 2013 г.

Дзеполе /zeppole di San Giuseppe/




          Тези еклери са италиански, а също античен десерт, / първата рецепта е от 1837 г. /. Характерни са за средиземноморската част на Италия, където са типично сладко за празника на Сан Джузепе, съвпадащ с деня на бащата и след края на който, се поставя началото на великденските пости. В ново време са познати и обичани и в Северна Италия / до Милано/  , но  като карнавални сладки. Най - често са пържени и сиропирани, но популярни също и на фурна, гарнирани със сладкарски крем, сиропирани със сироп от вишни.
          Рецептата ми за пареното тесто е тази, с която си приготвям и профитерол и избрах варианта непържени-;).

          Необходими продукти за тестото:
  • 300 мл. вода
  • 230 гр. брашно
  • 120 гр. масло
  • 4 яйца
  • щипка сол
  • кората на един лимон
         За крема:
  • 500 мл. прясно мляко 
  • 50 гр. нишесте или брашно
  • 3 жълтъка 
  • 120 гр. захар
  • пакетче ванилия 
       
          Начин на приготвяне :

          И така, водата, маслото, настърганата кора и солта се слагат в тенджерка на котлона и на слаб огън/ то е, за да не изври част от водата в момента на завиране/ и когато започне да завира се изсипва наведнъж брашното и се бърка много енергично. Оставя се на котлона за кратко, докато започне да се отделя от стените на тенджерата и е на гладка топка. След това се сваля и се оставя  да се поохлади. Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко се разбърква добре до гладко.



          Фурната се загрява на 180 гр. и от тестото с помоща на сладкарския пош се оформят гнезда върху хартия за печене.





          Пекат се на 180 гр. за около 45 - 50 минути, но при всички случаи се наблюдават. Трябва да получат много хубав тъмен загар, защото в противен случай ще спаднат, като готови не се изваждат веднага, а се оставят за още малко в отворената фурна.


          Кремът се приготвя като направо в тенджерката се разбиват първо жълтъците  със захарта. След това се добавят брашното и ванилията и накрая млякото. Слага се на котлона да заври, все при непрекъснато разбъркване и когато се сгъсти се отстранява и охлажда.


           После с него и с помоща на поша се запълват дупчиците в средата на готовите дзеполе/ аз доста щедро-;)/.
          Декорират се със със сладко от вишни по правило, аз поради липсата му с по лъжичка конфитюр и се поръсват с пудра захар-;).
     





       Отново еклери, но тези вече не с визия на дзеполе, а по - скоро на мини " Париж - Брест" -;)): 




Няма коментари:

Публикуване на коментар