koleda

koleda

понеделник, 30 декември 2013 г.

Мека питка със сирене Филаделфия и риба тон




            Приготвих я за обяд, понеже не бях месила нищо с дни, а ми е слабост. После голямата ми дъщеря обожава всичко що е с риба тон, та затова и с тази плънка, че да е съблазнителна, поне за нея-;). Мекичка и много апетитна се получи. Докато я опитвах, си мислех, че е добра идея за празничен аперитив / бюфет/ също, вероятно с пушена сьомга за още по - празнично...-;).

            Необходими продукти за тестото:
  • 500 гр. бяло брашно 
  • 250 мл. топло прясно мляко
  • 20 гр. прясна мая
  • 60 мл. олио
  • 1 яйце
  • 1 лъжица мед
  • 2 чаени лъжички сол

           За плънката: 
  • 200 гр. крема сирене Филаделфия
  • 160 гр. риба тон от консерва
  • сух риган 

            Начин на приготвяне:

            Маята и захарта се разтварят в топлото прясно мляко. Изчаква се за кратко да се активира. Добавят се олиото, яйцето, солта и брашното на части, първо обърквайки енергично с пръсти и после омесвайки до меко и еластично тесто, което се покрива и се оставя да втасва, докато се удвои.



             Готовото втасало тесто се разточва на тънка кора, която се маже със сиренето и се поръсва с рибата и ригана.


            Завива се на руло и се реже на охлювчета, които се редят в тавичка.



         Оставя се за около час да повтаса, намазва се с прясно мляко и се пече в незагрята фурна първо на 180 гр., а към края на 190гр..





Няма коментари:

Публикуване на коментар