koleda

koleda

петък, 18 октомври 2013 г.

Козуначена роза с маслен крем





            Аз си я нарекох така в момента, в който видях как ми разцъфва във фурната, но тази така вкусна антична пита носи името " Торта от рози" / " Torta di rose" / и исторически погледнато,  е по произход от зоната на провинция / град/ Мантова / област Ломбардия - Северна Италия/, казват вдъхновена от красотата на мантованската маркиза от 16 век Изабела Д' Есте. Толкова що се отнася до историята...Днес е изключително популярна и много често приготвяна. Всяка една уважаваща себе си италианска домакиня я е замесвала поне веднъж в живота си , та ето на и аз, бидейки и такава-;).
             Пита - бриош/ козунак/,  бриоши, кроасани меся непрекъснато и тук, за да съм в крак, трябваше да спазя само формата-;). Тъй че, си е все то - класическото козуначено тесто, което си ползвам, с малки изключения в пропорциите.

             И така, необходимите продукти за тестото:        

  • 500 гр. бяло брашно / за козунаци/ 
  • 200 мл. топло прясно мляко
  • 20 гр. свежа мая
  • 80 гр. разтопено масло / или 70 мл. олио/ 
  • 2 яйца
  • 80 гр. захар / евентуално може да се увеличи до 100 гр./ 
  • 1 лъжичка мед или захар
  • щипка сол
  • пакетче ванилия 
           За крема: 
  • 100 гр. много меко масло
  • 100 гр. захар
  • пакетче ванилия или друг аромат 

           Начин на приготвяне: 
          
           В топлото прясно мляко се разтваря маята с меда/ захарта / и се изчаква за кратко да се активира. Добавят се останалите продукти и брашното постепено , омесвайки до получаване на приятно мекичко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втасва , докато се удвои. През това време се приготвя кремът за намазване , обърквайки маслото, захарта и есенцията . Втасалото тесто се разточва на правоъгълна кора и се намазва с крема. Навива се на руло и се нарязва на равни части / розички/ от по 2 см, които се разполагат във форма за печене на малко разстояние една от друга. Оставя се да втасва,




                
               след което се изпича за около 30 минути, в началото на 170 гр. , а след това на 180 гр.. Малко преди да се изпече питата, би могла за разкош да се полее с половин чашка прясно мляко, в което е разтворени пакетче ванилия, както правят в района на областите Лигурия и Тоскана. / Аз този път не го направих , но следващия път ще опитам -;)./


   
           

           

19 коментара:

  1. Невероятен бриош ,върл почитател съм им. Отивам да го меся и ще се похваля.:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Следващият ми почивен ден ще бъде посветен на тази рецепта - трябва да опитам :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за доверието, Зиче! Току -що видях и твоя опит - перфектен! Любов Янева, благодаря и на теб! Опитай смело - аз съм насреща , ако имаш въпроси-;).

    ОтговорИзтриване
  4. 100 грама захар слагам и в брашното и за направянето на крема ли?

    ОтговорИзтриване
  5. Много добре обяснявате, като за хора като мен, които не са много на ТИ с готвенето. Благодаря:) Ще взема да опитам тази примамлива рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Cherie Luxury! Ами, обяснявам така, както съм търсила да ми бъде обяснено и аз , когато съм се учила да готвя-;)).

      Изтриване
  6. Здравейте, искам да попитам с какъв размер е тавата, в която печете питата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Танитка! Тази форма е с диаметър 26 см..

      Изтриване
  7. shte go napravq oshte dnes ☺ blagodarq za receptata ☺

    ОтговорИзтриване
  8. Поздравления!
    Задължително ще се пробвам да е измайсторя :)
    Не прочетох в рецептата да се маже с нещо отгоре , оставя се така да се пече не намазана или ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Емо, аз ти видях съобщението на страницата във фейсбук на блога по - напред и там ти отговорих -;).

      Изтриване
  9. Пече се.... изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, едва сега виждам съобщението ти...Със сигурност е била страхотна и изпечена! Поздрави!

      Изтриване
  10. Това вече е любимата ми рецепта. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за доверието, Вероника!
      Всичко най - добро!

      Изтриване
  11. Едва сега си пиша отзива за козуначената роза ! Нинка,аз я полях с млекце ! :) Нищо ,че ти не си опитвала ! :) :) Не че не съм правила козунаци ,но явно от масления крем и от млякото с което я полях -бе мноооого вкусна ! :) :)

    ОтговорИзтриване
  12. Изпекох го и се получи невероятен!!!Без заливка и пак е чудесен!



    ОтговорИзтриване