В четвъртък ниоки, както е и според едно желязно италианско правило /" Giovedì gnocchi"/ , което вече споменах-;), но при мен извикани на бис и в петък-;). Отново цветни, вкусни, бързи, лесни и любими. Този път със сосче, макар че най си ги предпочитаме в масло и салвия-;).
За тях са нужни:
- 400 гр. тиква / предварително обелена, нарязана и запечена/
- 200 гр. рикота / пасирана извара/
- 250 гр. брашно
- 1 яйце
- равна чаена лъжичка сол
- щипка канела
- 250 гр. сирене Горгонзола / меко пикантно сирене с плесен/
- 150 мл. готварска сметана
- бучка масло
- пармезан
Начин на приготвяне:
Тиквата пасираме, след което върху подходящ плод омесваме с рикотата, яйцето, брашното, солта и канелата. Ако е необходимо, добавяме още брашно, но трябва да запазим лепкаво тесто, за да получим накрая меки и вкусни тиквени , а не брашнени ниоки. Получената топка тесто овиваме в кухненски найлон и прибираме в хладилник поне за половин час, за да се постегне.
Охладеното вече тесто разделяме на няколко части, всяка от които усукваме на дълги фитилчета, помагайки си с брашно и нарязваме на парченца с дължина около 2 см. , които оставяме в хладилник до момента, в които ще ги варим.
Варим в предварително завряла и подсолена вода. Когато изплуват на повърхността , са готови. Отцеждаме ги.
В дълбок тиган или дори в тенджерката, в която са вряли ниоките загряваме сметаната с маслото и добавяме нарязаното на парчета сирене. Оставяме само за секунди на котлона, след което отстраняваме и бъркаме до пълното му разтапяне/ на сиренето/ .
Връщаме ниоките при соса, разбъркваме, поръсваме с пармезан и сервираме.
Няма коментари:
Публикуване на коментар