koleda

koleda

вторник, 28 май 2013 г.

Мека хляб - пита с прясно мляко





                Е алтернатива на хляба, който от доста време вече и почти ежедневно напоследък си приготвям вкъщи. Определено предпочитаме хляба с олио/ зехтин, но и този ни е достатъчно вкусен...

                Необходими продукти:


  • 500 гр. брашно 
  • 12 гр. свежа мая
  • 200 мл. топло прясно мляко
  • 60 гр. разтопено масло
  • 1 равна лъжица захар / аз в случая и най- често - мед/
  • 1 чаена лъжичка сол

               Приготвяне:

               Маята и меда/ захарта разтряме в прясното мляко и изчакваме за малко да се активира. Добавяме солта, маслото и брашното и замесваме до гладко тесто, което покриваме и оставяме на топло да втасва/ около един час/.
               От готовото втасало тесто оформяме хляба в желаната форма, който намазваме  с жълтък, разбит с капки прясно мляко и оставяме да втасва за още около час.
               
               Печем в загрята фурна на 190 гр. до готовност.
                   

               Понеже вкъщи държим и на формата, освен на вкуса, тя е винаги различна:









Няма коментари:

Публикуване на коментар