koleda

koleda

понеделник, 27 май 2013 г.

Щрудел с кайма и зеленчуци





               Защо пък не? Тестото ми е класическото такова за щрудел.От количеството , което замесвам , спокойно излизат два малки , или както в случая - един голям щрудел.Обикновено приготвям един сладък / класическия с ябълки / и един солен / всеки път различен, според това какво имам за разчистване в хладилника/ и така с една фурна на трапезата имаме основно ястие и десерт;).


               Необходими продукти:


  • 300 гр. брашно
  • 100 мл. вода
  • 1 яйце + 1 жълтък за намазване
  • 20 мл. зехтин
  • щипка сол
  • 300- 400 гр. кайма
  • 10 - 15 стръка аспержи 
  • 2- 3 моркова
  • 1 стрък целина
  • 1 малка главичка лук
  • зехтин

               Приготвяне:

               С брашното, водичката, яйцето, зехтина и щипка сол замесваме гладко тесто, което оставяме в хладилника да се охлажда за времето, през което приготвяне плънката.
               Задушаване лука, морковите и целината със зехтин и добавяме каймата. Осоляваме и изпържваме. 
               Кипваме аспержите в подсолена вода / нужни са не повече от пет минути.
               Охладеното тесто разточваме на много тънка,почти прозрачна кора, върху която разпределяме плънката - каймата и аспержите. Навиваме на руло и мажем с жълтък, разбит с капки олио и прясно мляко.
             
                Печем на 190 гр. в предварително загрята фурна до готовност.
       
             

2 коментара: