koleda

koleda

петък, 24 май 2013 г.

Невероятните и неустоими бриоши на Джулия Чаилд




                 Най - любими вкъщи! За мен си бяха едно голямо откритие...Рецептата съм адаптирала от италианския блог "Mollica di pane"/ La brioche di Julia Child/.Лесна е за изпълнение, изисква само малко повечко търпение;).
                 И така, необходимите продукти:

                 За закваската:
  • 85 мл. хладко пълномаслено прясно мляко
  • 18 гр. свежа мая
  • 1 яйце
  • 360 гр. бяло брашно / по възможност екстра или за козунаци на София Мел/ 
                За основното замесваме:
  • 100 гр. захар
  • 4 разбити яйца
  • 200 гр. бяло брашно
  • 170 гр. меко масло
  • половин лъжичка сол
  • аромат/ ванилия,портокалова кора.../
               Приготвяне:

               В удобна купа разтваряме маята в прясното мляко. Добавяме яйцето,след това и 180 гр. от брашното за закваската и изчакваме да се активира. След това поръсваме с останалите 180 гр. брашно и така оставяме да втасва за около 40 минути.
               Изтекло това време, добавяме захарта, солта,разбитите яйца, аромата, мекото масло и брашното за основното замесване и започваме да месим/ аз винаги на ръка/ енергично до получаване на меко и доколко можем, много еластично тесто.
               На този етап покриваме тестото и го оставяме на топло да втасва за около 2- 3 часа.
               От готовото, вече втасало тесто оформяме нашите бриош/ аз все по идея на блога " Mollica di Pane", както ги е оформяла и самата тя - Джулия Чаилд /: http://piroulie.canalblog.com/archives/2008/03/02/8170986.html. Намазваме с жълтък и прясно мляко и ги оставяме да втасват - ще е нужен около един час още.





               Печем в загрята фурна на 180 гр..
               Веднъж готови, още топли ги намазваме с прясно мляко или им правим глазура от 1 лъжица захар и също толкова вода.Поръсваме със захар.







                 Ето и едни нови - меки, парещи и ухаещи -;):




           

5 коментара:

  1. Толкова са изкусителни......

    ОтговорИзтриване
  2. Тези всичките чудесии от това количество брашно ли са? Много добре и съблазнително изглеждат. А и да питам - има ли елемент на "конци" при тези кифлета?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Не, Таня, от това количество брашно излизат една тава бриош и да, изключително на фини конци стават. Поздрави!

      Изтриване