koleda

koleda

понеделник, 20 май 2013 г.

Мека питка - бриош с вкусна плънка



                               
         

          Необходимите продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 20 гр. прясна мая
  • 200 мл. топло прясно мляко
  • 2 яйца / единият жълтък се отделя за намазване/
  • 60 мл. олио
  • 1 супена лъжица мед или захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • Доматено пюре
  • Фино нарязан унгарски салам 
  • Настъргано узряло, пикантно сирене
  • сух босилек
         
           Приготвяне:

           Маята се разтваря с меда в топлото прясно мляко и се оставя за кратко да се активира. .Добавят се останалите продукти и се замесва меко и гладко тесто, което се покрива и се оставя на топло да втасва ,докато се удвои.
           Втасалото вече тесто се разточва и се покрива с плънката.Завива се на руло и се оформя така  / снимка от кулинарна руска страница/. Намазва се с разбития с капки вода, олио или прясно мляко жълтък и се оставя да втасва отново за около час.
           Пече се на 180 гр. за около 25- 30 минути.







Ето и още една такава красавица-;) : 
Топла, топла, с плънка от варено прошуто и моцарела-;) 






6 коментара:

  1. Няма да е зле ако разполагаш и с видео материал!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, много красиво изгледжа тази питка, но бих искала да Ви попитам унгарския салам и пикантното сирене имат ли аналог в бг? Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Галя, отново!
      Унгарският салам много наподобява някогашния български луканков салам " Медвед" / ако не се лъжа така се казваше/. Що се отнася до сиренето, тук в Италия под " пикантни" се разбира добре отлежали, твърди сирена, та този специално начин на изказ съм възприела и аз:). Така или иначе, плънката тук може да бъде всякаква според вкуса.

      Изтриване
  3. Питката изглежда страхотно,а с италианските салами и сирена ще бъде перфектна.

    ОтговорИзтриване
  4. С всякакви, с всякакви, Вероника!
    Благодаря много и весели празници!

    ОтговорИзтриване