Необходимите продукти:
- 500 гр. брашно
- 20 гр. прясна мая
- 200 мл. топло прясно мляко
- 2 яйца / единият жълтък се отделя за намазване/
- 60 мл. олио
- 1 супена лъжица мед или захар
- 1 чаена лъжичка сол
- Доматено пюре
- Фино нарязан унгарски салам
- Настъргано узряло, пикантно сирене
- сух босилек
Приготвяне:
Маята се разтваря с меда в топлото прясно мляко и се оставя за кратко да се активира. .Добавят се останалите продукти и се замесва меко и гладко тесто, което се покрива и се оставя на топло да втасва ,докато се удвои.
Втасалото вече тесто се разточва и се покрива с плънката.Завива се на руло и се оформя така / снимка от кулинарна руска страница/. Намазва се с разбития с капки вода, олио или прясно мляко жълтък и се оставя да втасва отново за около час.
Пече се на 180 гр. за около 25- 30 минути.
Ето и още една такава красавица-;) :
Топла, топла, с плънка от варено прошуто и моцарела-;)
Няма да е зле ако разполагаш и с видео материал!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, много красиво изгледжа тази питка, но бих искала да Ви попитам унгарския салам и пикантното сирене имат ли аналог в бг? Благодаря предварително.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Галя, отново!
ИзтриванеУнгарският салам много наподобява някогашния български луканков салам " Медвед" / ако не се лъжа така се казваше/. Що се отнася до сиренето, тук в Италия под " пикантни" се разбира добре отлежали, твърди сирена, та този специално начин на изказ съм възприела и аз:). Така или иначе, плънката тук може да бъде всякаква според вкуса.
Питката изглежда страхотно,а с италианските салами и сирена ще бъде перфектна.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеС всякакви, с всякакви, Вероника!
ОтговорИзтриванеБлагодаря много и весели празници!