Имах вчера поръчка за вечеря от дъщерите ми фокача да е ,мини при това/ от съпругa ми - не,той е безгласна буква ;))/.Да ,но се чудих каква да е на вкус...Не ми се щеше обичайните с маслини и розмарин ,или с доматки чери/ пулиезе/. Последната е и с картофи в тестото,ще я опиша някой ден, понеже я приготвям достатъчно често.Каква,каква...,та с чушки реших,че ги имам на разположение и при това в изобилие / с тях се опитвам да правя диета напоследък - за сега без успех/. В тестото умишлено намалих количеството на водата, за да не е лепкаво, че да ми е удобно да го моделирам и да постигна формата - овални мини, та те по - скоро питки,отколкото фокачи станаха..., но пък красиви, вкусни и се изядоха с апетит.
Сега описвам как ги приготвих:
Необходими продукти:
- 500 гр. брашно
- 200 мл. топла вода
- 12 гр. свежа мая
- 1 лъжичка захар
- 2 лъжички сол
- 50 мл. зехтин и още за намазване
- 2 средно големи чушки
Приготвяне:
Разтворих маята и захарта в топлата вода и изчаках да се активира.Добавих солта, зехтина и брашното и омесих до гладко , но меко тесто. Готовото, също повтасало тесто разточих и с помоща на купичка изрязах / оформих/ фокачки,които намазах обилно със зехтин и оставих да втасват за около час. След това, отново щедро със зехтин ги притиснах/ надупчих/ с пръсти,поръсих ги със сол и отгоре гарнирах с нарязаните на ивички чушки. Така ги оставих да втасват за още около половин час.
Пеках на 190 гр. за около 20 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар