koleda

koleda

понеделник, 20 май 2013 г.

Марокански кус - кус със зеленчуци




      Това средиземноморско/ северно- африканско/ ястие е наистина много вкусно.Приготвя се бързо и лесно и се сервира най- често като първо и единствено ястие ,или също като гарнитура.Приготвям го по следния начин:

        Необходими продукти/ за четири порций/:


  • 200 гр. кус - кус/ марокански/
  • 250- 300 гр. вода
  • 2 малки патладжана
  • 2 тиквички
  • 1 голяма чушка/ червена най- често/
  • 1 средно голяма глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • зехтин
  • сол
  • лютив червен пипер
  
         Приготвяне: 

         В зехтина позапържваме леко  лука и чесъна и веднага след това към тях добавяме нарязаните на дребни кубчета зеленчуци.Обръщаме ги, овкусяваме със сол и лютивия червен пипер и ги остаме за около пет минути на огъня ,за да се по запържат леко.
         През това време изсъпваме  кус- куса в дълбока купа,а в тенджерка слагаме да заври водата с лъжичка сол и лъжица зехтин.С врялата вода поливаме кус - куса и го изчакваме да набъбне.Когато е готов, го изсипваме при зеленчуците,объркваме и сервираме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар