koleda

koleda

неделя, 3 ноември 2013 г.

Праз с Бешамел и пармезан на фурна



         

              Това чудесно предястие приготвям от доста време.  Рецептата за него видях в популярното кулинарно италианско предаване " La prova del cuoco" в навечерието на Нова година през първата година , след като се омъжих и заживях тук-;).  Имах желание да готвя, но умеех малко неща/ почти нищо/  и все си избирах лесни рецепти да изпробвам...Та това предястие ми се видя тогава вкусно и точно по възможностите ми на момента. Промотирах го на новогодишната вечеря и си впечатлих семейството и гостите. От тогава... много често, по празници и в делници, та и до сега-;)...Рецептата е следната:


              Необходими продукти:

  • 3 - 4 стръка праз
  • 50 гр. масло
  • 50 гр. брашно или нишесте 
  • 500 мл. прясно мляко
  • 1 яйце
  • пармезан 
  • сол

               Начин на приготвяне:

 
               Празът се изчиства от перата и се кипва в подсолена вода,наследява което се изцежда. Маслото се разтапя в подходящ съд / аз винаги в тиган с незалепващо покритие/ и към него се добавя брашното при непрекъснато бъркане, за да не се образуват бучки. Налива се млякото внимателно на части , все непрекъснато разбърквайки. Когато се сгъсти приятно се отстранява от котлона и се посолява. Добавя му се яйцето и се разбърква добре. Сега празът се нарязва на колелца около 3 см, които се нареждат изправени в тавичка. Покриват се със соса и се поръсва обилно с пармезан.


            Пече се до приятен загар.
             
         

               


              

Няма коментари:

Публикуване на коментар