Това чудесно предястие приготвям от доста време. Рецептата за него видях в популярното кулинарно италианско предаване " La prova del cuoco" в навечерието на Нова година през първата година , след като се омъжих и заживях тук-;). Имах желание да готвя, но умеех малко неща/ почти нищо/ и все си избирах лесни рецепти да изпробвам...Та това предястие ми се видя тогава вкусно и точно по възможностите ми на момента. Промотирах го на новогодишната вечеря и си впечатлих семейството и гостите. От тогава... много често, по празници и в делници, та и до сега-;)...Рецептата е следната:
Необходими продукти:
- 3 - 4 стръка праз
- 50 гр. масло
- 50 гр. брашно или нишесте
- 500 мл. прясно мляко
- 1 яйце
- пармезан
- сол
Начин на приготвяне:
Празът се изчиства от перата и се кипва в подсолена вода,наследява което се изцежда. Маслото се разтапя в подходящ съд / аз винаги в тиган с незалепващо покритие/ и към него се добавя брашното при непрекъснато бъркане, за да не се образуват бучки. Налива се млякото внимателно на части , все непрекъснато разбърквайки. Когато се сгъсти приятно се отстранява от котлона и се посолява. Добавя му се яйцето и се разбърква добре. Сега празът се нарязва на колелца около 3 см, които се нареждат изправени в тавичка. Покриват се със соса и се поръсва обилно с пармезан.
Пече се до приятен загар.
Празът се изчиства от перата и се кипва в подсолена вода,наследява което се изцежда. Маслото се разтапя в подходящ съд / аз винаги в тиган с незалепващо покритие/ и към него се добавя брашното при непрекъснато бъркане, за да не се образуват бучки. Налива се млякото внимателно на части , все непрекъснато разбърквайки. Когато се сгъсти приятно се отстранява от котлона и се посолява. Добавя му се яйцето и се разбърква добре. Сега празът се нарязва на колелца около 3 см, които се нареждат изправени в тавичка. Покриват се със соса и се поръсва обилно с пармезан.
Пече се до приятен загар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар