koleda

koleda

сряда, 20 ноември 2013 г.

Маслен пай с яйчен крем и ябълки




            Най обичам къщата ми да ухае на бриош и МАСЛЕН ПАЙ! Нали знаете поговорката : " Едно си баба знае, ....". Много правя маслен пай, най - често него - сладък и солен, че е съдържателен...с МАСЛО. Обичам храната с масло, всичко с масло...В това, а и не само, съм неподправена родопчанка, както баба ми по бащина линия. Тя повече от мен, във всичко слагаше масло, само масло и почти не познаваше олиото-;). Едва в големите кризи на 90 - те установи с учудване , че понякога определена храната е приемливо вкусна и с олио-;). Толкова по темата за маслото, сега за пая-;). Непосредствено след сезона, в който се берат най - хубавите и вкусни ябълки / живея в долината на ябълката " Мелинда" /и по пазара ги има в изоблие, а и на прилична цена, този път го приготвих с тях и яйчен крем.


          Необходими продукти за тестото:

  • 350 гр. брашно
  • 150 гр. масло
  • 120 гр. захар
  • щипка сол
  • 1 яйце и един жълтък
  • 1 лъжичка баакпулвер 
  • пакетче ванилия

         Необходими продукти за крема :

  • 500 гр. прясно мляко
  • 100 гр. захар
  • 2 жълтъка
  • 50 гр. брашно
  • пакетче ванилия ванилия в случая, но най - често кората на пол. лимон
  • 2 големи сладки ябълки от сорт " Golden"

        Начин на приготвяне: 


       Продуктите за тестото се смесват в купа или върху подходящ плод и енергично се омесват на меко, достатъчно гладко тесто/ ако е нужно се добавя брашно/, което се овива в кухненски найлон и се прибира в хладилник да стегне / за около час/.


        Кремчето се приготвя като направо в тенджерката, в която ще се вари/ аз/ се разбиват добре жълтъците със захарта, после аромата и брашното и накрая на части прясното мляко, обърквайки хубаво до гладко. Слага се да заври при непрекъснато бъркане и когато се сгъсти, се отстранява от котлона. Оставя се да изстине добре.
        От охладеното тесто се заделя 2/3 и останалата голяма част се разточва внимателно на кора малко по - голяма от диаметъра на тавичката, в която ще се пече пая. Забележка: Аз си помагам с малко брашно и разточвам върху хартия за печене и с нейна помощ след това обръщам кората върху тавичката/ така не ми се разкъсва/. Надупчва се добре с вилица.





        Отгоре се разпределя равномерно крема и от заделеното тесто се оформя борд.



        Ябълкит се нарязват на тънки филийки и се редят върху крема. Поръсват се леко със захар.

         Пече се в загрята фурна на 180 гр. за около 35 - 40 минути.
         Като поизтине се поръсва пожелание с пудра захар.
       









        

Няма коментари:

Публикуване на коментар