Най обичам къщата ми да ухае на бриош и МАСЛЕН ПАЙ! Нали знаете поговорката : " Едно си баба знае, ....". Много правя маслен пай, най - често него - сладък и солен, че е съдържателен...с МАСЛО. Обичам храната с масло, всичко с масло...В това, а и не само, съм неподправена родопчанка, както баба ми по бащина линия. Тя повече от мен, във всичко слагаше масло, само масло и почти не познаваше олиото-;). Едва в големите кризи на 90 - те установи с учудване , че понякога определена храната е приемливо вкусна и с олио-;). Толкова по темата за маслото, сега за пая-;). Непосредствено след сезона, в който се берат най - хубавите и вкусни ябълки / живея в долината на ябълката " Мелинда" /и по пазара ги има в изоблие, а и на прилична цена, този път го приготвих с тях и яйчен крем.
Необходими продукти за тестото:
- 350 гр. брашно
- 150 гр. масло
- 120 гр. захар
- щипка сол
- 1 яйце и един жълтък
- 1 лъжичка баакпулвер
- пакетче ванилия
Необходими продукти за крема :
- 500 гр. прясно мляко
- 100 гр. захар
- 2 жълтъка
- 50 гр. брашно
- пакетче ванилия ванилия в случая, но най - често кората на пол. лимон
- 2 големи сладки ябълки от сорт " Golden"
Начин на приготвяне:
Продуктите за тестото се смесват в купа или върху подходящ плод и енергично се омесват на меко, достатъчно гладко тесто/ ако е нужно се добавя брашно/, което се овива в кухненски найлон и се прибира в хладилник да стегне / за около час/.
Кремчето се приготвя като направо в тенджерката, в която ще се вари/ аз/ се разбиват добре жълтъците със захарта, после аромата и брашното и накрая на части прясното мляко, обърквайки хубаво до гладко. Слага се да заври при непрекъснато бъркане и когато се сгъсти, се отстранява от котлона. Оставя се да изстине добре.
От охладеното тесто се заделя 2/3 и останалата голяма част се разточва внимателно на кора малко по - голяма от диаметъра на тавичката, в която ще се пече пая. Забележка: Аз си помагам с малко брашно и разточвам върху хартия за печене и с нейна помощ след това обръщам кората върху тавичката/ така не ми се разкъсва/. Надупчва се добре с вилица.
Отгоре се разпределя равномерно крема и от заделеното тесто се оформя борд.
Ябълкит се нарязват на тънки филийки и се редят върху крема. Поръсват се леко със захар.
Пече се в загрята фурна на 180 гр. за около 35 - 40 минути.
Като поизтине се поръсва пожелание с пудра захар.
Кремчето се приготвя като направо в тенджерката, в която ще се вари/ аз/ се разбиват добре жълтъците със захарта, после аромата и брашното и накрая на части прясното мляко, обърквайки хубаво до гладко. Слага се да заври при непрекъснато бъркане и когато се сгъсти, се отстранява от котлона. Оставя се да изстине добре.
От охладеното тесто се заделя 2/3 и останалата голяма част се разточва внимателно на кора малко по - голяма от диаметъра на тавичката, в която ще се пече пая. Забележка: Аз си помагам с малко брашно и разточвам върху хартия за печене и с нейна помощ след това обръщам кората върху тавичката/ така не ми се разкъсва/. Надупчва се добре с вилица.
Отгоре се разпределя равномерно крема и от заделеното тесто се оформя борд.
Пече се в загрята фурна на 180 гр. за около 35 - 40 минути.
Като поизтине се поръсва пожелание с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар