koleda

koleda

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Милефолие с патладжан


        Идеята зя него във вариант само с прошуто и моцарела видях в кулинарното италианско предаване " La prova di cuoco" . Притурката с отиза си е моя, понеже в деня в който реших да го приготвя като предястие , на по - малката ми дъщеря много и се при яде любимия червен ориз / тя така нарича ориза с домати/ . Та се сетих за соса ала Норма с патладжан и домати , който успешно гарнира ориз и паста и ето го - от многолистно предястие се превърна в многолистно основно ястие-;)).
        За едно прилично / наяждащо/ количество на този вариант на милефолие, който се оказва изключително апетитен, са необходими:

  • 1 голям или 2 по - малки патладжана
  • 250 гр. ориз
  • 150 гр. варено прошуто
  • 100 гр. моцарела за пица
  • 1 чаша доматено пюре
  • 1 чаша вино
  • 1 малка глава лук
  • 1-2 скилидки чесън
  • пармезан за поръсван
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин


          Начин на приготвяне: 

   
          Патладжанът се измива, нарязва, осолява и оставя да се отцеди. След което се измива, подсушава, намазва със зехтин и се грилова.
          В тенджерка се задушават лука и чесъна. Добавя се ориза, овкусявава се и се бланшира за кратко. Изсипва се доматеното пюре, запържва се за кратко и се угасява с виното. Добавя се водичка и се оставя да ври до готовност. Забележка: Когато обикновено приготвям ориз с домати / в случая не / , съвсем в края му добавям хубава бучка масло и веднага като го дръпна от котлона го поръсвам обилно с пармезан. Става изключително апетитен така! 
         В тава върху хартия за печене се редят патладжаните, ориза и прошуто то. Завършва се с патладжан , слага се по парче моцарела и се запича за много кратко. 


         Пожелание при сервиране се поръсва с пармезан. 

              

Няма коментари:

Публикуване на коментар