Идеята зя него във вариант само с прошуто и моцарела видях в кулинарното италианско предаване " La prova di cuoco" . Притурката с отиза си е моя, понеже в деня в който реших да го приготвя като предястие , на по - малката ми дъщеря много и се при яде любимия червен ориз / тя така нарича ориза с домати/ . Та се сетих за соса ала Норма с патладжан и домати , който успешно гарнира ориз и паста и ето го - от многолистно предястие се превърна в многолистно основно ястие-;)).
За едно прилично / наяждащо/ количество на този вариант на милефолие, който се оказва изключително апетитен, са необходими:
- 1 голям или 2 по - малки патладжана
- 250 гр. ориз
- 150 гр. варено прошуто
- 100 гр. моцарела за пица
- 1 чаша доматено пюре
- 1 чаша вино
- 1 малка глава лук
- 1-2 скилидки чесън
- пармезан за поръсван
- черен пипер
- сол
- зехтин
Начин на приготвяне:
Патладжанът се измива, нарязва, осолява и оставя да се отцеди. След което се измива, подсушава, намазва със зехтин и се грилова.
В тенджерка се задушават лука и чесъна. Добавя се ориза, овкусявава се и се бланшира за кратко. Изсипва се доматеното пюре, запържва се за кратко и се угасява с виното. Добавя се водичка и се оставя да ври до готовност. Забележка: Когато обикновено приготвям ориз с домати / в случая не / , съвсем в края му добавям хубава бучка масло и веднага като го дръпна от котлона го поръсвам обилно с пармезан. Става изключително апетитен така!
В тава върху хартия за печене се редят патладжаните, ориза и прошуто то. Завършва се с патладжан , слага се по парче моцарела и се запича за много кратко.
Пожелание при сервиране се поръсва с пармезан.
Няма коментари:
Публикуване на коментар