И по никое време сме на карнавални сладки-;). Да, те са типична карнавална сладост, излишно е да пиша / за информираните-;)./ - любими на децата. Обикновено в тази форма или в по- популярните спираловидна и правоъгълна/ кростоле/ , често оцветени в ярки цветове, поръсени с много, ама много захар-;)).
В общи линий се придържам към и препоръчвам оригиналната рецепта за тях-;):
Необходими продукти:
- 500 гр. брашно
- 90 гр. разтопено и охладено масло
- 100 гр. захар аз, но е редно да е по - малко-;)
- щипка сол
- 3 яйца
- 1 пакетче баакпулвер
- 1 пакетче ванилия или друг аромат
- пудра захар за поръсване
- фъстъчено олио за пърженето / при липса - слънчогледово/
Начин на приготвяне:
От посочените продукти се замесва меко тесто, ако е нужно се добавя брашно. Оставя се да почине около 15 минути.
Разделя се на части, всяка от които се оформя на фитилче и се реже на парченца около 2 см. От парченцата се оформят топчета, колкото голям лешник.
Разделя се на части, всяка от които се оформя на фитилче и се реже на парченца около 2 см. От парченцата се оформят топчета, колкото голям лешник.
Пържат се в много олио на слаб огън, за да не загорят отвън , а отвътре да останат сурови. Те се надуват и изплуват на повърхността. Когато се вадят готови от олиото, задължително се слагат върху кухненска хартия да се оценят добре от мазнината, която по принцип поемат много.
Поръсват се с пудра захар.
Ето ги, вече изпробвани от моя приятелка Доника Митева-;).
Дони, благодаря за чудесната снимка!
Няма коментари:
Публикуване на коментар