koleda

koleda

понеделник, 11 ноември 2013 г.

Карнавални сладки топчета /кастаньоле/




            И по никое време сме на карнавални сладки-;). Да, те са типична карнавална сладост, излишно е да пиша / за информираните-;)./ - любими на децата. Обикновено в тази форма или в по- популярните спираловидна и  правоъгълна/ кростоле/ , често оцветени в ярки цветове, поръсени с много, ама много захар-;)).
           В общи линий се придържам към и препоръчвам оригиналната рецепта за тях-;):

           Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 90 гр. разтопено и охладено масло
  • 100 гр. захар аз, но е редно да е по - малко-;)
  • щипка сол
  • 3 яйца
  • 1 пакетче баакпулвер 
  • 1 пакетче ванилия или друг аромат
  • пудра захар за поръсване
  • фъстъчено олио за пърженето / при липса - слънчогледово/

          Начин на приготвяне:

          От посочените продукти се замесва меко тесто, ако е нужно се добавя брашно. Оставя се да почине около 15 минути.




         Разделя се на части, всяка от които се оформя на фитилче и се реже на парченца около 2 см. От парченцата се оформят топчета, колкото голям лешник.



           Пържат се в много олио на слаб огън, за да не загорят отвън , а отвътре да останат сурови. Те се надуват и изплуват на повърхността. Когато се вадят готови от олиото, задължително се слагат върху кухненска хартия да се оценят добре от мазнината, която по принцип поемат много.




Поръсват се с пудра захар.





                Ето ги, вече изпробвани от моя приятелка Доника Митева-;). 
Дони, благодаря за чудесната снимка! 





           

Няма коментари:

Публикуване на коментар