Така да я обичам, че и на диета да съм, не се въздържам да не си чупна поне едно охлювче -;)). Голямата ми дъщеря и тя, заради любимата й комбинация сиренце - масълце, докато не я види свършила не мирясва-;).
Необходими продукти:
- 500 гр. бяло брашно
- 250 мл. топло прясно мляко
- 20 гр. прясна мая
- 2 яйца + 1 жълтък за намазване
- 50 мл. олио
- 60 гр. меко масло / на стайна температура/
- 200 гр. сирене
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица / равна/ сол
Приготвям я така:
В топлото мляко разтварям маята и захарта и изчаквам за кратко да шупне. Добавям олиото, яйцата, солта и брашното на части, обърквайки енергично с пръсти и накрая омесвайки до гладко и меко тесто. Покривам го и го оставям да си втасва. Когато се удвои / няма нужда от повече/ го разточвам на тънка кора, която намазвам с мекото масло и поръсвам с натрошено то сирене.
Завивам на руло и режа на охлювчета, които редя в тавичка.
Оставя да повтаса , след което мажа с размит жълтък и пека 180 гр. , като в края увеличавам 190 до готовност.
Завивам на руло и режа на охлювчета, които редя в тавичка.
Оставя да повтаса , след което мажа с размит жълтък и пека 180 гр. , като в края увеличавам 190 до готовност.
А двата броя яйца, къде ги слагате в тестото ли?
ОтговорИзтриванеНе е упоменато за тях.
Да, в тестото, разбира се-;). Пропуснала съм да ги напиша, но сега ще допълня-;).
Изтриване60 гр. меко/ на стайна температура/ - какво е това?
ИзтриванеZdraveite, Nikolina?
ОтговорИзтриванеPitkite vi izglezhdat chudesno! Strahotna ste! Bih iskala i az da probvam da napravia edna za moeto semeistvo, no imam edin vupros. Tui kato tuk niamam dostup do priasna maia, imate li predstava na kakvo kolichestvo suha se ravniavat 20g priasna? Blagodaria vi predvaritelno!
Chestita Nova Godina na vas i semeistvoto vi!
Благодаря, Надя!
ИзтриванеАз съм си свикнала с прясна и само с нея си меся, но след като имате достъп само до суха, която си е и същото нещо де, пакетче от 7 гр. суха отговаря на кубче от 25 гр. прясна.
Опитайте и весели празници!
Blagodaria mnogo za burzia otgovor, Nikolina!
ИзтриванеZadulzhitelno shte probvam i shte vi pisha kak se e poluchila! :)
Napravih ia vchera! Izpolzvah 1 ravna supena luzhica suha maia i dobavih 3 supeni luzhici kiselo mliako kum testoto, kakto biahte preporuchali v edna ot drugite si recepti za pitki. Stana napravo razkoshna!! Blagodaria za chudesnata recepta! Sus sigurnost shte ia pravia otnovo, i otnovo!! :)
ИзтриванеСтрахотно!
ИзтриванеРадвам се много, Надя!
Междувременно попаднах и на твоето изкушаващо кулинарно местенце :). Чудесно просто!
Поздрави!
O, blagodaria surdechno za milite dumi, Nikolina!!! :) As mnogo obicham da peka, nai-veche sladkishi, a vduhnovena ot teb naskoro veche i dosta hlebni izdelia s maia. Tazi recepta ia pravih super spoluchlivo oshte vednuzh, tozi put za gosti (drugi bulgari, zhiveeshti tuk, v Shtatite) i beshe neveroiaten hit! Hapna se naburzo topla-topla! Mnogo sum ti zadulzhena! Do skoro tuk! Znam, che pak shte te "poseshtavam"! :)
ИзтриванеДнес я направих.получи се невероятно-мека като памук,вкусна,просто чудесна!!!!!:-)
ОтговорИзтриванеДнес я направих.получи се невероятно-мека като памук,вкусна,просто чудесна!!!!!:-)
ОтговорИзтриванеЧудесно!
ОтговорИзтриванеРадвам се много!
Поздрави!
Смятам да я изпробвам утре, изглежда апетитно! Само да попитам, с вентилатор ли печете?
ОтговорИзтриванеНяколко пъти я правя и си я изяждаме с удоволствие! Превъзходна питка става! Благодаря за рецептата и чудесния Ви кулинарен блог!
ОтговорИзтриване