Вортичи, вортичи, вортичи...Накъдето и да се завъртя, все ги чувам и виждам. Е , тях не ги бях правила до сега, макар че в резултат са си все моите си бриош, които обаче по този начин не бях оформяла. Ако решите да ги замесите и вие, трябва да е със сигурност в свободен за вас ден, тъй като отнемат цял един такъв -;). И така, започваме-;).
Необходимите продукти за тестото:
- 500 гр.брашно Манитоба / като алтернатива - обикновено бяло брашно/
- 200 мл. хладко прясно мляко
- 15 гр. прясна мая
- 80 гр. меко / на стайна температура/ масло
- 1 яйце и 1 жълтък за намазване
- 80 гр. захар
- щипка сол
- пакетче ванилия или друг аромат
Необходимите продукти за шоколадовото тесто/ крем:
- 120 гр. прясно мляко
- 40 гр. белтъци
- 40 гр. брашно
- 60 гр. захар
- 50 гр. горчиво какао
- 20 гр. масло
Начин на приготвяне:
Започнете от шоколадовото тесто - крем. Кипнете млякото на котлона, след което го отстранете за кратко. Добавете му какаото и разбъркайте, докато се разтвори добре. В купичка разбийте белтъците със захарта и брашното. Върнете прясното мляко на котлона и прибавете към него сместа от купичката. Бъркайте непрекъснато, докато се получи много гъст крем. Когато е готов, отстранете от котлона и оставете да се охлади, след което го сложете в хладилник за около 2 - 3 часа.
Разтворете маята с меда в хладкото прясно мляко и изчакайте за кратко да шупне. Добавете останалите продукти и брашното на части , омесвайки до получаване на меко и много еластично тесто. Покрийте го и го оставете да втасва.
Готовото втасало тесто обърнете върху работния плод.
Разточете го на правоъгълна кора и в средата го намажете с шоколадовия крем.
Завийте по следния начин:
Отново разточете на правоъгълник.
Прегънете двата му края към средата.
Сега сгънете по следния начин:
В този вид го сложете в хладилник за около час, който аз използвах, за да си подредя един гардероб с дрехи-;). Ако има нещо вкъщи , към което да съм крайно нетолерантна, то това са неподредени дрешни шкафове и гардероби. В моите трябва да цари ред, за да са ми подредени и мислите в главата - луда му работа-;)).
Охладеното тесто разточете много, много внимателно отново на правоъгълна кора. Внимателно, за да не се пропука тестото, но и да се случи, не е фатално.
Прегърнете така:
Все така внимателно разточете вече за последен път и завийте на руло. Нарежете на охлювчета , широки около 2 - 3 см, които наредете в тавичка, покрита с хартия зя печене и така оставете
да втасват / около 2 часа/.
Печете на 180 гр. за около 20 минути.
Изглеждат много вкусни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделеното!
Поздрави и хубава сряда :)
Благодаря!
ОтговорИзтриванеОпитайте ги!
Лек ден и на вас!