Живея в подножието на най - красивата част от Алпите - южната, в района на световно известните ски центрове , на ябълката " Мелинда", полентата и щрудела - Трентино - Южен Тирол. Още преди да го "срещна" навън , опитах щрудела в дома на моята свекърва. Той беше и първият чудесен и най - типично тукашен десерт, който се научих / от нея / да приготвям. Най - подходяща за него е ябълката от сорт " Ренета", както твърдят тук разбирачите и аз напълно споделям. Тя е тази непривлекателна на външен вид - сравнително малка, тумбести с груба тъмна кора и най- неводниста. До колкото знам е тази най - късната, която на мен специално така в пресен вид не ми харесва.В случая този не съм приготвила с нея, а със сладката жълта от сорт " Голден" / другата подходяща/ , понеже Ренетка нямах-;). И така:
Нужните продукти за тестото:
- 150 гр. брашно
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 яйце
- щипка сол
- хладка вода, колкото поеме / около 3 супени лъжици/
Тези за плънката:
- 5 - 6 сладки ябълки / зависи от големината/
- 150 гр. стафиди
- 150 гр. бадеми или кедрови ядки / или пък за най - угодно и двата типа ядки-;)/
- 70 гр. смлян сух хляб / галета/
- 100 гр. масло
- кората на един лимон
- захар
- канела
Начин на приготвяне:
Уточнявам, че щруделът се приготвя с дърпани кори като за баница / ако трябва да сме съвсем прецизни/ . Съдържанието на продуктите за тестото е същото , само че при него се добавя и лъжица - две оцет. Когато се омеси, се слага в купа с мазнина и след което се издърпва до прозрачност на кората. Аз обаче не правя така, т.е. не че не правя дърпана баница, но кори за щрудел не съм дърпана до сега-;).
Омесвам тестото продуктите, които съм посочила, като водата прибавям постепенно, няма точно количество колко , докато се получи меко и еластично тесто. То е достатъчно за един голям или два много малки щрудела, но в случая замесих почти двойна доза , от която ми излезнаха два, не до там малки, а достатъчно големи.
Намазвам тестото със зехтин и го оставям да почине малко - около половин час.
Ябълките беля, нарязвам на четири парчета и след това напречно на много тънки филийки. В купа ги смесвам с бадемите, стафидите / предварително накиснати в малко вода , за да омекнат/ , захарта и канелата / на вкус/.
В този момент разточвам тестото на много тънка правоъгълна кора / в случая на две/ .
Разтопявам останалото масло и с една част от него мажа разточените кори.
Накрая разпределям плънката и с помоща на хартията завивам внимателно на рула, като прискам с пръсти краищата да се затвори добре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар