Ами, "разчупвам"...След вортичите с деликатно шоколадово присъствие, му дойде време и на това изключително меко шоколадово удоволствие-;). Децата най ги грабна кафявия нестандартен облик на бриоша, а съпръгът ми пък го определи на вкус изключително като мини шоколадовите кроасани - закуска на " Kinder" и да, наистина - точно този е вкусът-;).Като съдържание...въртя се в кръг - нищо ново и тук , само като допълнение малко какао в тестото-;). За пълнеж избрах обикновен яйчен крем с лимонов вкус-;) И така:
Необходимите продукти тук:
За тестото:
- 500 гр. бяло брашно / по възможност на София Мел за козунаци/
- 200 мл. топло прясно мляко
- 20 гр. прясна мая
- 2 яйца и 1 жълтък за намазване
- 100 гр. захар, а ако обичате да ви е по- сладичко, добавете още
- 100 гр. меко масло
- 1 лъжица мед
- пакетче ванилия
- 70 гр. качествено горчиво какао
За крема:
- 500 гр. прясно мляко
- 2 жълтъка
- 100 гр. захар
- 50 гр. брашно
- кората на един лимон био
- 20 гр. масло
- пакетче ванилия
Начин на приготвяне:
В топлото прясно мляко разтваряте маята с меда и изчаквате за кратко да шупне. После прибавяте последователно яйцата, захарта, аромата, маслото и брашното с какаото / предварително смесени/ на части, като първо бъркаме енергично с пръсти да стане гладко и постепено омесваме меко и еластично тесто, което покривате и оставяте на топло да втасва, докато се удвои.
Междувременно си приготвяте кремчето-;). Направо в тенджерката, в която ще го варите си разбивате първо жълтъците със захарта, после добавяте брашното, насъгъната кора на лимона и накрая постепенно млякото разбърквайки. Слагате на котлона при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти много добре.Отстранявате и още топъл го намазвате внимателно по повърхността с маслото/ така избягвате да ви се получи тази дебела, досадна кора отгоре
охлаждайки се/. Оставяте да се охлади напълно.
Готовото втасало тесто премествате за кратко и оставяте да почине за около 5 минути, за да омекне отново. Разделяте го на топчета с еднакъв грамаж / 17/.
Оставяте и тях за кратко да омекнат, след което ги притискате хубаво с длани да станат на кръгла коричка и на всяка слагате по лъжица от охладения вече крем.
Затваряте по този начин:
Редите ги в подходяща форма, предварително намаслена и набрашнена.
Оставяте да втасва и си свършвате нещо друго междувременно-;).
Мажете с размит жълтък и печете в началото на 170 гр. и след като се понадуе и образува лека коричка, доопичате на 180 гр. Изчаквате го да се поохлади и го започвате-;) Да ви е сладко, както ни беше и на нас!
Междувременно си приготвяте кремчето-;). Направо в тенджерката, в която ще го варите си разбивате първо жълтъците със захарта, после добавяте брашното, насъгъната кора на лимона и накрая постепенно млякото разбърквайки. Слагате на котлона при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти много добре.Отстранявате и още топъл го намазвате внимателно по повърхността с маслото/ така избягвате да ви се получи тази дебела, досадна кора отгоре
охлаждайки се/. Оставяте да се охлади напълно.
Готовото втасало тесто премествате за кратко и оставяте да почине за около 5 минути, за да омекне отново. Разделяте го на топчета с еднакъв грамаж / 17/.
Оставяте и тях за кратко да омекнат, след което ги притискате хубаво с длани да станат на кръгла коричка и на всяка слагате по лъжица от охладения вече крем.
Затваряте по този начин:
Редите ги в подходяща форма, предварително намаслена и набрашнена.
Оставяте да втасва и си свършвате нещо друго междувременно-;).
Мажете с размит жълтък и печете в началото на 170 гр. и след като се понадуе и образува лека коричка, доопичате на 180 гр. Изчаквате го да се поохлади и го започвате-;) Да ви е сладко, както ни беше и на нас!
Няма коментари:
Публикуване на коментар