koleda

koleda

петък, 15 ноември 2013 г.

Шоколадова пита - бриош с яйчен крем






                  Ами, "разчупвам"...След вортичите с деликатно шоколадово присъствие, му дойде време и на това изключително меко шоколадово удоволствие-;). Децата най ги грабна кафявия нестандартен облик на бриоша, а съпръгът ми пък го определи на вкус изключително като мини шоколадовите кроасани - закуска на " Kinder" и да, наистина - точно този е вкусът-;).Като съдържание...въртя се в кръг - нищо ново и тук , само като допълнение малко какао в тестото-;). За пълнеж избрах обикновен яйчен крем с лимонов вкус-;) И така:
 
                 Необходимите продукти тук:
         
                 За тестото:
  • 500 гр. бяло брашно / по възможност на София Мел за козунаци/ 
  • 200 мл. топло  прясно мляко
  • 20 гр. прясна мая
  • 2 яйца и 1 жълтък за намазване
  • 100 гр. захар, а ако обичате да ви е по- сладичко, добавете още
  • 100 гр. меко масло
  • 1 лъжица мед
  • пакетче ванилия
  • 70 гр. качествено горчиво какао 
                 За крема:
  • 500 гр. прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 100 гр. захар
  • 50 гр. брашно
  • кората на един лимон био
  • 20 гр. масло
  • пакетче ванилия
      
                Начин на приготвяне: 

                В топлото прясно мляко разтваряте маята с меда и изчаквате за кратко да шупне. После прибавяте последователно яйцата, захарта, аромата, маслото и брашното с какаото / предварително смесени/ на части, като първо бъркаме енергично с пръсти да стане гладко и постепено  омесваме меко и еластично тесто, което покривате и оставяте на топло да втасва, докато се удвои.



                Междувременно си приготвяте кремчето-;). Направо в тенджерката, в която ще го варите си разбивате първо жълтъците със захарта, после добавяте брашното, насъгъната кора на лимона и накрая постепенно млякото разбърквайки. Слагате на котлона при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти много добре.Отстранявате и още топъл го намазвате внимателно по повърхността с маслото/ така избягвате да ви се получи тази дебела, досадна кора отгоре
охлаждайки се/. Оставяте да се охлади напълно.
                Готовото втасало тесто премествате за кратко и оставяте да почине за около 5 минути, за да омекне отново. Разделяте го на топчета с еднакъв грамаж / 17/.


               Оставяте и тях за кратко да омекнат, след което ги притискате хубаво с длани да станат на кръгла коричка и на всяка слагате по лъжица от охладения вече крем.


              Затваряте по този начин:
                                 

            Редите ги в подходяща форма, предварително намаслена и набрашнена.

            Оставяте да втасва и си свършвате нещо друго междувременно-;).



            Мажете с размит жълтък и печете в началото на 170 гр. и след като се понадуе и образува лека коричка, доопичате на 180 гр. Изчаквате го да се поохлади и го започвате-;) Да ви е сладко, както ни беше и на нас! 
             

Няма коментари:

Публикуване на коментар