Нека покажа и и още нещо соленичко и много любимо в нашата къща / най - вече на по - голямата ми дъщеря/ - торта бризе' / както я наричаме ние, заради името на този тип маслено тесто / с плънка от спанак и рикота / в случая, а най- често е сирене фета // българското сирене//-;). Та ето как да си я приготвите:
Необходими продукти за тестото:
- 200 гр. брашно
- 100 гр. масло
- 60 мл. ледено студена вода
Забележка: В случая при мен дозата е точно двойна, понеже пожелах този път да дам формата на това така нашумяло напоследък в нета " цвете" и тестото трябваше да е в повече-;).
Необходими продукти за плънката:
- 400 гр. спанак / в моя случай - замразен/
- 200 гр. рикота
- 2 яйца
- 20 гр. масло
Приготвянето:
От брашното, маслото и водата омесете тесто. То се получава много приятно гладко. Овийте го в кухненски найлон и сложете в хладилник за около 1 -2 часа.
Задушете спанака с маслото. Като поизтине му добавете рикотата и яйцата . Объркайте и посолете.
Готовото охладено тесто разделете на две части. Разточете ги на кръгли кори/ помагайки си с брашно и хартия за печене/ и оформете вашия пирог по следния начин/ внимателно имайки впредвид , че никак не е лесно да се работи с маслено тесто/:
Намазвате с размит жълтък и печете в загрята фурна на 180 - 190 гр. до готовност.
Намазвате с размит жълтък и печете в загрята фурна на 180 - 190 гр. до готовност.
Страхотно, благодаря!!! Идеята е великолепна :)
ОтговорИзтриванеИ аз ти благодаря, Ваклина!
ОтговорИзтриване