koleda

koleda

събота, 18 май 2013 г.

Ароматни хлебчета "Цвете"

           Ароматни хлебчета " Цвете"

           Това са много пухкави и вкусни обикновени хлебчета ,замесени с олио,които приготвям много често.В случая - за разнообразие, съм обогатила,т.е. намазала деликатно с ароматно масло.


         Необходими продукти за тестото:

  • 500 гр. бяло брашно 
  • 12 гр. прясна мая
  • 250 мл. топла вода
  • 12 гр. захар
  • 12 гр. сол 
  • 60 гр. олио
          За ароматното масло:
  • 30 гр. масло
  • 1 - 2 скилидки чесън
  • стръкчета пресен магданоз
          Още: 
  • 1 жълтък за намазване
        Приготвяне:

        Маята и захарта се разтварят във водичката и се изчаква за кратко да се активира. Добавят се олиото, солта и брашното на части, омесвайки до меко и гладко тесто, което се покрива и се оставя да втасва, докато се удвои. 

        Втасалото тесто се оформя на хлебчета в желаната форма. Тази на моите постигам по следния начин:
         Разточвам тестото на тънка кора,която след това завивам на руло и с
помоща на ножичка нарязвам леко вертикално на листенца с ширина 1 см,които пък след това подреждам по начин , че да създам представата за цвете.
         Оформените вече хлебчета се намазват с  масълцето, обогатено с пресования или нарязан на ситно чесън и скълцания магданоз.Оставят се така  да втасват и преди печенето се намазват със смес от жълтъка,лъжичка олио и лъжичка сметана.
         Изпичат се на 190 - 200 гр. за около 15 минути.







       ...Шест месеца по - късно...Рецептата е потънала в прах... Решавам да я освежа с едни сладурски хлебчета...-;). Тестото е ясно, е същото, а за оформянето им взех идея от един немски кулинарен сайт-;)
             Тях мазах с олио и пекох в незагрята предварително фурна в началото на 180 гр. , а към края на 190 гр..


              Когато се направят разрезчета та, се разтварят добре с пръсти, за да си останат хубави дупчици и след печенето.






        Ето ги отново ароматните хлебчета-;). Приготвих ги за днешния неделен пикник край езерото / Kalternsee , Suedtirol /-:). 
           Втасалото тесто разделих на малки топчета, всяко от които разточих на тънка кора, която след това завих на руло. После им направих разрезчета , които запълних с ароматното масло и като повтасаха ги намазах  с разбития с капки вода жълтък. / Замесих малко повечко тесто и съответно количеството на маслото беше повечко - около 70 гр. ./

















5 коментара:

  1. Да ти е честит новият блог!
    Много красиво са оформени! Идеята е чудесна!
    Успех! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Кремена,така любезна! Все още съм в процес на ориентиране и опознаване,но с времето нещата ще си дойдат на мястото,предполагам...

      Изтриване
  2. HUM AI ME DEU ÁGUA NA BOCA!!
    DELICIA!!!GOSTARIA DE DEGUSTAR UM PEDAÇO AGORA MESMO.

    ОтговорИзтриване