Най - любими вкъщи! За мен си бяха едно голямо откритие...Рецептата съм адаптирала от италианския блог "Mollica di pane"/ La brioche di Julia Child/.Лесна е за изпълнение, изисква само малко повечко търпение;).
И така, необходимите продукти:
За закваската:
- 85 мл. хладко пълномаслено прясно мляко
- 18 гр. свежа мая
- 1 яйце
- 360 гр. бяло брашно / по възможност екстра или за козунаци на София Мел/
- 100 гр. захар
- 4 разбити яйца
- 200 гр. бяло брашно
- 170 гр. меко масло
- половин лъжичка сол
- аромат/ ванилия,портокалова кора.../
В удобна купа разтваряме маята в прясното мляко. Добавяме яйцето,след това и 180 гр. от брашното за закваската и изчакваме да се активира. След това поръсваме с останалите 180 гр. брашно и така оставяме да втасва за около 40 минути.
Изтекло това време, добавяме захарта, солта,разбитите яйца, аромата, мекото масло и брашното за основното замесване и започваме да месим/ аз винаги на ръка/ енергично до получаване на меко и доколко можем, много еластично тесто.
На този етап покриваме тестото и го оставяме на топло да втасва за около 2- 3 часа.
От готовото, вече втасало тесто оформяме нашите бриош/ аз все по идея на блога " Mollica di Pane", както ги е оформяла и самата тя - Джулия Чаилд /: http://piroulie.canalblog.com/archives/2008/03/02/8170986.html. Намазваме с жълтък и прясно мляко и ги оставяме да втасват - ще е нужен около един час още.
Печем в загрята фурна на 180 гр..
Веднъж готови, още топли ги намазваме с прясно мляко или им правим глазура от 1 лъжица захар и също толкова вода.Поръсваме със захар.
Толкова са изкусителни......
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани!
ИзтриванеТези всичките чудесии от това количество брашно ли са? Много добре и съблазнително изглеждат. А и да питам - има ли елемент на "конци" при тези кифлета?
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеНе, Таня, от това количество брашно излизат една тава бриош и да, изключително на фини конци стават. Поздрави!
Изтриване