koleda

koleda

сряда, 13 ноември 2013 г.

Домашни гризини и крекери




            " Да бъдат без нищо"...Сложила съм определението в кавички, защото е буквално казаното от по - малката ми дъщеря Федерика, а и защото вероятно точно така ще ги наричаме занапред...-;). Правя ги много често. Почти толкова, колкото често правя и пица, понеже са от същото обикновено тесто със зехтин, с което си правя и нея и обикновено заделям от него и за гризинки. В случая обаче с половин доза/ 500 гр. брашно/ от обичайната бяха на дневен ред само те. И така :


           Необходими продукти:

  • 500 гр. брашно 
  • 280 мл. топла вода
  • 12 гр. прясна мая
  • 2 - 3 лъжици зехтин и още за намазване
  • 1 равна лъжица мед или захар
  • 1 равна лъжица сол

           Приготвям ги така:


          В топлата вода разтварям маята с меда / захарта/ и след като пошупне добавям солта, зехтина и брашното на части. Омесвам меко и гладко тесто, което покривам и оставям да втасва.



          Когато е готово,  го разделям на две питки, които премесвам и оставям да починат около 5 минути, за да омекнат отново.



          Едната питка превръщам в крекери така, разточвайки на много тънка кора и нарязвайки на филийки.




           После ги редя в тавичка и ги надупчвам хубаво с вилица, за да пека крекери, а не мини арабски питки-;))))).



          Мажа също с разбити заедно зехтин, вода и сол и пека в загрята фурна на 180 - 190 гр. до приятен загар.
          Докато се пекат крекерите, разточвам тестото за гризините-;). Правя го, както съм видяла на видео, че действат италианските майстори хлебари и сега показвам нагледно-;).
          Разточвам тестото на тясна и дълга кора, която мажа щедро със зехтин и оставям да втасва така.



            Когато видимо се понадуе, режа на ивички.






            Всяка ивичка издължаваме леко с ръце, т.е. те са така мекички, че в ръцете ми си се издължават сами.
           Редя ги в тавичка, покрита с хартия за печене и ги изпичам и тях до приятен загар.




              И ето и едни не " с без нищо" , а с вкус на пица -;). Наистина неустоими ! Топли, топли , а свършват вече-;))). / Тук тестото преди да го нарежа на ивички, намазах със смес от пасирани домати, зехтин, риган и много малко сол. / 


Ето и още с вкус на пица, че много любими станаха -;) : 











6 коментара:

  1. Чудесни са !
    И с "нищо" и с "нещо" :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни гризини! Ще ги пробвам непременно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гуинет!
      Пробвайте ги, ако вече не сте и няма да съжалявате, много са приятни!

      Изтриване
  3. Изпробвах ги вече във върианта със доматите. Чудно вкусни станаха. Благодаря за рецептата и идеята :-)

    ОтговорИзтриване