koleda

koleda

четвъртък, 21 ноември 2013 г.

Мека питка със сирене и масло




            Така да я обичам, че и на диета да съм, не се въздържам да не си чупна поне едно охлювче -;)). Голямата ми дъщеря и тя, заради любимата й комбинация сиренце - масълце, докато не я види свършила не мирясва-;).

            Необходими продукти:

  • 500 гр. бяло брашно 
  • 250 мл. топло прясно мляко
  • 20 гр. прясна мая
  • 2 яйца + 1 жълтък за намазване
  • 50 мл. олио
  • 60 гр. меко масло / на стайна температура/ 
  • 200 гр. сирене
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 супена лъжица / равна/ сол
   
           Приготвям я така: 


           В топлото мляко разтварям маята и захарта и изчаквам за кратко да шупне. Добавям олиото,  яйцата, солта и брашното на части, обърквайки енергично с пръсти и накрая омесвайки до гладко и меко тесто. Покривам го и го оставям да си втасва. Когато се удвои / няма нужда от повече/ го разточвам на тънка кора, която намазвам с мекото масло и поръсвам с натрошено то сирене.






            Завивам на руло и режа на охлювчета, които редя в тавичка.





              Оставя да повтаса , след което мажа с размит жълтък и пека 180 гр. , като в края увеличавам 190 до готовност.



               С обновен лик, отново тя:




   

14 коментара:

  1. А двата броя яйца, къде ги слагате в тестото ли?
    Не е упоменато за тях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, в тестото, разбира се-;). Пропуснала съм да ги напиша, но сега ще допълня-;).

      Изтриване
    2. 60 гр. меко/ на стайна температура/ - какво е това?

      Изтриване
  2. Zdraveite, Nikolina?
    Pitkite vi izglezhdat chudesno! Strahotna ste! Bih iskala i az da probvam da napravia edna za moeto semeistvo, no imam edin vupros. Tui kato tuk niamam dostup do priasna maia, imate li predstava na kakvo kolichestvo suha se ravniavat 20g priasna? Blagodaria vi predvaritelno!
    Chestita Nova Godina na vas i semeistvoto vi!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Надя!
      Аз съм си свикнала с прясна и само с нея си меся, но след като имате достъп само до суха, която си е и същото нещо де, пакетче от 7 гр. суха отговаря на кубче от 25 гр. прясна.
      Опитайте и весели празници!

      Изтриване
    2. Blagodaria mnogo za burzia otgovor, Nikolina!
      Zadulzhitelno shte probvam i shte vi pisha kak se e poluchila! :)

      Изтриване
    3. Napravih ia vchera! Izpolzvah 1 ravna supena luzhica suha maia i dobavih 3 supeni luzhici kiselo mliako kum testoto, kakto biahte preporuchali v edna ot drugite si recepti za pitki. Stana napravo razkoshna!! Blagodaria za chudesnata recepta! Sus sigurnost shte ia pravia otnovo, i otnovo!! :)

      Изтриване
    4. Страхотно!
      Радвам се много, Надя!
      Междувременно попаднах и на твоето изкушаващо кулинарно местенце :). Чудесно просто!
      Поздрави!

      Изтриване
    5. O, blagodaria surdechno za milite dumi, Nikolina!!! :) As mnogo obicham da peka, nai-veche sladkishi, a vduhnovena ot teb naskoro veche i dosta hlebni izdelia s maia. Tazi recepta ia pravih super spoluchlivo oshte vednuzh, tozi put za gosti (drugi bulgari, zhiveeshti tuk, v Shtatite) i beshe neveroiaten hit! Hapna se naburzo topla-topla! Mnogo sum ti zadulzhena! Do skoro tuk! Znam, che pak shte te "poseshtavam"! :)

      Изтриване
  3. Днес я направих.получи се невероятно-мека като памук,вкусна,просто чудесна!!!!!:-)

    ОтговорИзтриване
  4. Днес я направих.получи се невероятно-мека като памук,вкусна,просто чудесна!!!!!:-)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно!
    Радвам се много!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Смятам да я изпробвам утре, изглежда апетитно! Само да попитам, с вентилатор ли печете?

    ОтговорИзтриване
  7. Няколко пъти я правя и си я изяждаме с удоволствие! Превъзходна питка става! Благодаря за рецептата и чудесния Ви кулинарен блог!

    ОтговорИзтриване