koleda

koleda

понеделник, 4 ноември 2013 г.

Сладки ванилови мекички




              Не ги бях правила до сега, а девойките ми много ги обичат-;). Все се редят по опашките в търговските центрове, пазарите и увеселителните паркове, като ги видят-;). Особено сега като наближи Коледа и от всеки ъгъл се носи аромат на тях, а и не само на тях, но това ще е друга тема...На вкус са като поничките, които често пръжвам-;) , да не каже, че дори са едно и също. Така или иначе, понеже ми е за първи път да ги приготвям, нямаше как да вложа себе си и изцяло ползвах рецептата на италианския кулинарен блог " GialloZafferanо": http://ricette.giallozafferano.it/Frittelle-Luna-Park.html

              Необходими продукти:


  • 500 гр. брашно / по възможност това за козунаци/ 
  • 25 гр. прясна мая
  • 250 гр. хладко прясно мляко
  • 50 гр. захар
  • 10 гр. сол
  • 100 гр. меко масло
  • аромат - прахче ванилия при мен


             Начин на приготвяне:


            Маята с лъжичка захар или мед/ в моя случай/ се разтваря в хладкото прясно мляко и се изчаква за кратко да шупне. Добавят се останалите продукти и се замесва гладко и еластично тесто, което се покрива и се оставя на топло да втасва, докато се удвои.


         Готовото втасало тесто се разделя на парчета / 14/ , които се оформят на питки и се оставят да втасат добре.

          Когато се готови, се разтягат с пръсти, за да им се даде форма на мекичка , като в крайщата се оставят по - дебелички, а в средата прозрачно тънки. Пържат се в олио, загрято на не повече от170 гр. , за да не почернеят. Готовите мекички се вадят върху кухненска хартия и още топли се овалват в кристална захар. 




2 коментара:

  1. Имам един въпрос относно това брашно- ако не успея да намеря Манитоба, с какво евентуално мога да го заменя?

    ОтговорИзтриване
  2. Цветелина, брашното Манитоба в България се намира в италианските магазини, но ако не ви е изгодно като цена, брашното екстра на София Мел до докъде / от приятелки кулинарки, живеещи в България знам/ се доближава по качества до него-;).

    ОтговорИзтриване