koleda

koleda

вторник, 5 ноември 2013 г.

Шоколадови бриош - въртележки /вортичи/



             Вортичи, вортичи, вортичи...Накъдето и да се завъртя, все ги чувам и виждам. Е , тях не ги бях правила до сега, макар че в резултат са си все моите си бриош, които обаче по този начин не бях оформяла. Ако решите да ги замесите и вие, трябва да е със сигурност в свободен за вас ден, тъй като отнемат цял един такъв -;). И така, започваме-;).

             Необходимите продукти за тестото:
  • 500 гр.брашно Манитоба / като алтернатива - обикновено бяло брашно/ 
  • 200 мл. хладко прясно мляко
  • 15 гр. прясна мая
  • 80 гр. меко / на стайна температура/ масло
  • 1 яйце и 1 жълтък за намазване
  • 80 гр. захар
  • щипка сол
  • пакетче ванилия или друг аромат

            Необходимите продукти за шоколадовото тесто/ крем:
  • 120 гр. прясно мляко
  • 40 гр. белтъци
  • 40 гр. брашно
  • 60 гр. захар
  • 50 гр. горчиво какао
  • 20 гр. масло

            Начин на приготвяне:

            Започнете от шоколадовото тесто - крем. Кипнете млякото на котлона, след което го отстранете за кратко. Добавете му какаото и разбъркайте, докато се разтвори добре. В купичка разбийте белтъците със захарта и брашното. Върнете прясното мляко на котлона и прибавете към него сместа от купичката. Бъркайте непрекъснато, докато се получи много гъст крем. Когато е готов, отстранете от котлона и оставете да се охлади, след което го сложете в хладилник за около 2 - 3 часа. 
            Разтворете маята с меда в хладкото прясно мляко и изчакайте за кратко да шупне. Добавете останалите продукти и брашното на части , омесвайки до получаване на меко и много еластично тесто. Покрийте го и го оставете да втасва.




Готовото втасало тесто обърнете върху работния плод.


Разточете го на правоъгълна кора и в средата го намажете с шоколадовия крем.


Завийте по следния начин: 



Отново разточете на правоъгълник.


Прегънете двата му края към средата.


Сега сгънете по следния начин: 



В този вид го сложете в хладилник за около час, който аз използвах, за да си подредя един гардероб с дрехи-;). Ако има нещо вкъщи , към което да съм крайно нетолерантна, то това са неподредени дрешни шкафове и гардероби. В моите трябва да цари ред, за да са ми подредени и мислите в главата - луда му работа-;)). 
Охладеното тесто разточете много, много внимателно отново на правоъгълна кора. Внимателно, за да не се пропука тестото, но и да се случи,  не е фатално.



Прегърнете така:



Все така внимателно разточете вече за последен път и завийте на руло. Нарежете на охлювчета , широки около 2 - 3 см, които наредете в тавичка, покрита с хартия зя печене и така оставете 
да втасват / около 2 часа/. 





Печете на 180 гр. за около 20 минути.












           

2 коментара:

  1. Изглеждат много вкусни!
    Благодаря за споделеното!
    Поздрави и хубава сряда :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря!
    Опитайте ги!
    Лек ден и на вас!

    ОтговорИзтриване