koleda

koleda

четвъртък, 21 ноември 2013 г.

Паста "Mac & Cheese"





               Тази рецепта си отлежаваше, записана и неизпробвана наистина от доста време. Видях я в  един кулинарен форум и госпожата, която я беше споделила , спомена също, че рецептата има от своя приятелка калифорнийка, което ме кара да си мисля, че поне ще е близка до оригиналната такава-;). Така или иначе , как до сега не съм я изпробвала?! Невероятно вкусно ястие се получава наистина! А ето я и самата рецепта:


                Необходими продукти:


  • 300 гр. паста / най - подходяща тук е спираловидната/
  • 500 мл. прясно мляко
  • 50 гр. масло
  • 40 гр. брашно
  • 200 гр. бекон или шпек 
  • 200 гр. мек кашкавал
  • 150 гр. моцарела за пица
  • 150 гр. пармезан 
  • 60 гр. галета 

              Начин на приготвяне: 


             Пастата се слага да се свари в подсолена вода / трябва да е " ал денте" тук задължително, а и винаги е желателно да е/. Успоредно с това се приготвя крем бешамел. В тиган с незалепващо покритие или в подходяща тенджерка се слага да се стопи и загрее добре маслото. Отстранява се от огъня и се добавя брашното при непрекъснато разбъркване. Налива се млякото на части, разбърквайки. Връща се на котлона, посолява се и все при непрекъснато разбъркване се изчаква да се сгъсти, след което се сваля. Моцарелата, бекона и мекия кашкавал се нарязват на дребни къбчета и се прибавят към бешамела, все още топъл. Обърква се.



Пастата се оцежда добре и се прибавя и тя. Поръсва се с половината пармезан и всичко се разбърква  добре.


Изсипва се в подходяща тавичка, предварително намаслена и набрашнена с една част от галетата. Отгоре се поръсва с останалите хлебни троги и пармезан и се запича за около 15 - 20 минути.



             Така кремообразно - разтегливо - апетитно е , че в скоро време няма и да си помисля за лазаня или друг тип паста на фурна...
             Подарете си го поне веднъж и вие!-;)
             

2 коментара: